Bolesti z práce na zahradě

Jaro je nejlepším obdobím v roce. Alespoň pro milované zahrádkáře, kteří se už po dlouhé zimě nemůžou dočkat toho, kdy se konečně opět pustí do svého náruživého koníčku. Venku není ještě natolik teplo, aby to na první práce na zahradě bylo k nevydržení, a tak na ní mnoho lidí tráví čas od rána do večera. A to některým způsobuje i velké bolesti, které nejsou nijak příjemné.
keře před domem.jpg

ULEVTE SVÝM ZÁDŮM

Většina počátečních prací, a pak i konečných úprav na zahradě, se dělá v předklonu. Je to přitom nepřirozená poloha těla, která si dřív nebo později vyžádá svou daň. S bolestmi zad se potýká mnoho nadšenců nádherné a bezchybné zahrady, na které je vždy dost práce. Jak jim můžete ulevit a spokojeně si užívat zahradu až do podzimu?
1.    Klekátko nebo zahradní stolička– to je něco, co si za každou cenu pořiďte. Pokud jste na zahradě převážně půl roku „pečený vařený“ musíte ji mít! Je to totiž fantastická věc, která vám uleví od námahy páteře. Díky tomuto vynálezu vám ani práce v kleku, nebudou dělat problémy a nebudete do takové míry zatěžovat vaše kolena, která jste si jinak vždy pěkně otlačili. Je to pomocník, který oceníte a časem na něho nedopustíte!
2.    Odpočinek mezi prací– i to je v zásadě nesmírně důležité. Najít si mezi další prací nějaký čas na to, abyste se mohli natáhnout do lehu nebo pořádně protáhnout všechny vaše ztuhlé svaly. Pomoct si můžete i nějakým cvičením, které se specializuje na zádovou oblast. Nebo si jen na chvíli sedněte a dejte si pauzu – práce počká.
bolest v zádech.png
3.    Přírodní medicína– řešením, které vám může do velké míry ulevit od bolesti zad je medicína. Hřejivé náplasti jsou skvělé díky tomu, že se postarají o vaše záda jako nikdy předtím. Vydrží řadu hodin a bolestem zad dají pěkně rudou stopku. Není dobré je však používat každý den, ale dobře poslouží až v případě bolesti, která neustupuje.
4.      Fyzioterapeut– že jste ho ještě nikdy nenavštívili? Jako zahrádkáři byste ale rozhodně měli! Nejedná se jen o maséra, ale jeho léčení pomáhá v případě různého zablokování svalstva a kostí. Od bolesti vám uleví už jedna jeho návštěva a samozřejmě i občasné docházení k tomuto šikovnému a zručnému odborníkovi.