Hruška je hodně staré ovoce, známé už pravděpodobně z doby kamenné. U nás se hrušce mimořádně daří a i když se to možná nezdá, je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje tolik důležitý vitamín C, A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a minerály draslík, hořčík a vlákninu. V porovnání s jinými druhy ovoce má hruška nízký obsah kyselin, takže je dobře přijímána i lidmi, kteří jsou na kyseliny v potravě citliví.
Věděli jste? Jedna střední hruška obsahuje stejně vitamínu C a draslíku jako polovina hrnku pomerančové šťávy!
Proč jíst hrušku každý den?
- snižuje riziko vysokého krevního tlaku
- zbavuje virů
- snižuje riziko osteoporózy
- pomáhá při léčbě ran a modřin
- působí jako silný antioxidant
- posiluje imunitní systém
- díky vysokému obsahu vody je vhodná i při redukční dietě
- pomáhá při léčbě zácpy
- působí jako prevence infarktu a onemocnění srdce
Na co používaly hrušky naše babičky?
Odvar z hrušek se dříve podával při horečce a zimnici. Při průjmech se zase vařil čaj ze sušených hrušek.
Hrušky pro bystřejší mozek
Potřebujete se naučit na náročnou zkoušku? Nebojte se, hruška vám pomůže s koncentrací. Obsahuje totiž fosfor, který působí příznivě na mozek a soustředění. Na svačinku si dejte hrušku a hrst ořechů a učení vám půjde samo.
Skladování
Hrušky skladujte v chladném sklepě, ideálně při teplotě tři až šest stupňů. Jen si dejte pozor na otlaky na které jsou hrušky citlivé.
Co z nich připravit?
Hrušku můžete konzumovat samotnou syrovou jako zdravou svačinku, ale mimo to je můžete také upravit na několik způsobů. Často se používají na koláč, kompot, ale i jako příloha ke slaným pokrmům jako je sýr, zvěřina nebo drůbeží maso. A takový salát z hrušek s ořechy a sýrem je opravdová lahůdka. Hrušky jsou chutné i jako sušené, kdy poslouží jako rychlý zdroj energie.
Tip: s hruškou si výborně rozumí koření: hřebíček, skořice a zázvor.