Proč jíst hrušku každý den?

Hruška je hodně staré ovoce, známé už pravděpodobně z doby kamenné. U nás se hrušce mimořádně daří a i když se to možná nezdá, je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje tolik důležitý vitamín C, A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a minerály draslík, hořčík a vlákninu. V porovnání s jinými druhy ovoce má hruška nízký obsah kyselin, takže je dobře přijímána i lidmi, kteří jsou na kyseliny v potravě citliví.

Věděli jste? Jedna střední hruška obsahuje stejně vitamínu C a draslíku jako polovina hrnku pomerančové šťávy!

obchod

Proč jíst hrušku každý den?

  • snižuje riziko vysokého krevního tlaku
  • zbavuje virů
  • snižuje riziko osteoporózy
  • pomáhá při léčbě ran a modřin
  • působí jako silný antioxidant
  • posiluje imunitní systém
  • díky vysokému obsahu vody je vhodná i při redukční dietě
  • pomáhá při léčbě zácpy
  • působí jako prevence infarktu a onemocnění srdce

Na co používaly hrušky naše babičky?

Odvar z hrušek se dříve podával při horečce a zimnici. Při průjmech se zase vařil čaj ze sušených hrušek. 

Hrušky pro bystřejší mozek

Potřebujete se naučit na náročnou zkoušku? Nebojte se, hruška vám pomůže s koncentrací. Obsahuje totiž fosfor, který působí příznivě na mozek a soustředění. Na svačinku si dejte hrušku a hrst ořechů a učení vám půjde samo. 

čaj

Skladování

Hrušky skladujte v chladném sklepě, ideálně při teplotě tři až šest stupňů. Jen si dejte pozor na otlaky na které jsou hrušky citlivé.

Co z nich připravit?

Hrušku můžete konzumovat samotnou syrovou jako zdravou svačinku, ale mimo to je můžete také upravit na několik způsobů. Často se používají na koláč, kompot, ale i jako příloha ke slaným pokrmům jako je sýr, zvěřina nebo drůbeží maso. A takový salát z hrušek s ořechy a sýrem je opravdová lahůdka. Hrušky jsou chutné i jako sušené, kdy poslouží jako rychlý zdroj energie. 

Tip: s hruškou si výborně rozumí koření: hřebíček, skořice a zázvor.