Sedací pytel pro děti není jen hračka

Rozhodujete se, zda pořídit sedací pytel pro děti, a přemýšlíte nad tím, jak by měl být velký, jak by měl vypadat a co by měl splňovat?

Dbejte na vhodnou výplň

Tím byste asi měli začít, neboť se mohou na trhu objevovat výrobky s výplní nepříliš vhodnou. Odkládejte výrobky, kde výplň tvoří polystyrenová odpadní drť, tyto nestejnorodé kousky materiálu nezaručí potřebnou flexibilitu vašeho těla při posezení. Vsaďte na osvědčené kuličky EPS, je to expandovaný polystyren, ale ve formě jednotlivých, zhruba stejně velkých kuliček, které se již přizpůsobí mnohem lépe. Jistou možností je využít i přírodní materiál např. pohankové slupky, ovšem počítejte s tím, že tím pádem enormně vzroste hmotnost vaku. Výplň z kuliček EPS je velmi lehká a např. velký vak pro dvě osoby váží přibližně 7 kg, zatímco s pohankovými slupkami by to bylo mnohonásobně více.

dítě a sedací vak

Rozhoduje i povrch

Výplň by měla být uložena v obalu, který ji chrání před vysypáním, před vodou, vlhkostí a prachem. Povrch vaků by tedy měl být náležitě pevný a houževnatý, měl by odolat zatížení při posezení, měl by si poradit se zvířecími drápy, rozdováděnými dětmi i velmi těžkými lidmi. Neměl by se jen tak protrhnout a měl by také být příjemný na dotek a pokud možno vzhledově atraktivní. Tyto všechny vlastnosti splňuje nylon.

holčičky na sedacích vacích

Nylonová vlákna se osvědčila i u velmi velkých vaků Duo pro dvě osoby, mohou se po nich povalovat psi a kočky, mohou na nich dovádět děti. Jestliže se vám podaří na ně vylít minerálku nebo čaj, voda by se neměla dostat dovnitř, pokud je na vnitřní straně potahu pogumovaná vrstva.

Nylon může také být krásně barevný, takže si pastelovými odstíny modré, tyrkysové, hráškově zelené, žluté, růžové, bordó, či fialové můžete krásně vyzdobit obytnou místnost, pergolu, terasu či altán. Barvy mají v našem životě velký význam, větší, než si možná myslíte.