I ve družstevním se žije dobře

Lidé bydlí v dnešní době porůznu. Obvykle ale jenom proto, že ne každý má na to, aby si pořídil svůj vlastní dům nebo byt. Nejeden z nás se třeba i ke své nelibosti musí spokojit s pouhým pronájmem či podnájmem a někdo dokonce musí setrvávat pod jednou střechou se svými rodiči nebo někde na pochybné ubytovně. A jsou i tací, kteří ani takové bydlení nemají a nocují, kde se jenom zrovna dá.

Když někdo nebydlí dokonale, logicky touží po tom, aby si polepšil. Aby nějakou tu střechu nad hlavou měl, a to pokud možno takovou, která je jenom jeho. Protože to je jistota, že dotyčného nepřekvapí ani enormní požadavky pronajímatele, ani dejme tomu nutnost se k určitému datu opět vystěhovat a hledat, kam se poté vrtnout.

padesátky dolarů

Šťastlivci si u nás tedy koupí byt nebo dům za svoje peníze. Ovšem takových lidí je docela málo, protože takovou sumu, jaká se za nemovitosti požaduje, obvykle většina z nás našetřenou nemá, to je majlant, který jen tak někdo nedá před koupí vlastního objektu dohromady.

Ti jenom o trochu méně šťastní si pak pořídí vlastní nemovitost na hypotéku. I to je poměrně dokonalé řešení, pouze s tím nedostatkem, že se tím někdo takový zavazuje k mnoha letům splácení a po tuto dobu mu takový objekt vlastně ještě nepatří.

Ale co ti, kteří by si hypotéku rádi vzali, jenže na ni nedosáhnou?

US dolary

Těm může pomoci třeba i hypotéka na družstevní byt Americká hypotéka. A sice z toho důvodu, že jsou družstevní nemovitosti ve srovnání s těmi soukromými přece jenom znatelně levnější a půjčit si tak na ně dokáže daleko více lidí. Protože když si člověk méně půjčí, méně i splácí, a tudíž to se svými příjmy spíše zvládne. A jakkoliv je mezi soukromým a družstevním bytem přece jenom rozdíl, obojí poskytuje svému majiteli v zásadě velice obdobné služby.

A proč by si tedy někdo nepořídil na hypotéku družstevní byt, že? Je to lepší než bydlení v nějakém provizoriu.